Reguli in DOJO

Etichetă si Ceremonial

Practica unei arte marţiale începe şi se termină cu respect şi curtoazie faţă de ceilalţi (fie prezenţi fizic, fie în mintea noastră - gândul de respect faţă de maeştrii deja morţi) şi faţă de sine. 

Nici un Budo nu face excepție de la această regulă. Fără o strictă etichetă nu există Budo. E vorba de un ansamblu de gesturi precise, aparent ridicole pentru un observator exterior, dar al cărui formalism corespunde mai multor scopuri.

Locul unde se desfășoară antrenamentele se numește DOJO. (LOCUL - JO unde se caută CALEA - DO).

Amintim că orice deplasare în interiorul dojo-ului trebuie să se facă în linişte, cu paşi măsuraţi, corpul drept, umerii destinşi; pe cât posibil nu se aleargă şi nu se vorbeşte, decât dacă este strict necesar şi atunci cu voce joasă.

Din motive de siguranţă, în timpul antrenamentului, elevii nu vor purta obiecte suplimentare, fie ele metalice sau din plastic (inele, coliere, lănţişoare, cleme de par, cercei etc.).

Practicantul, poartă la antrenamente o îmbrăcăminte specifică, care constă din: kimonou (vestă şi pantaloni) şi centură. 

Practicanţii cu centuri negre mai poartă peste pantalonii de kimonou pantaloni de culoare neagră. Restul centurilor colorate vor purta pantaloni de culoare albă. kimonoul (keikogi) se strânge pe corp cu şireturi. Centura (Obi) se înfăşoară lejer, de două ori în jurul soldurilor şi se închide cu un nod special care cuprinde ambele spire ale centurii şi trebuie să stea mereu deasupra punctului central, Seika-no-itten.În afara saltelei, toţi practicanţii poartă papuci (Zori). 

La intrarea pe tatami, elevul lasă papucii pe pardoseală, frumos aşezaţi, cu călcâiele lângă saltea.

Reguli generale de comportament

A . Eticheta . 

  1. în Dojo nu se practică altceva decât arte marţiale; 
  2. elevul- sportiv nu va întârzia; în cazul în care totuşi o va face şi antrenamentul a început, elevul - sportiv nu va intra pe tatami, decât cu permisiunea instructorului; 
  3. elevul- sportiv nu iese de pe tatami decât pentru nevoi urgente şi în nici un caz fără permisiunea instructorului; 
  4. pe tatami, când nu este în picioare, elevul-sportiv va sta numai în za sau în agura; 
  5. În timpul antrenamentului nu se vorbeşte; în cazurile în care este absolut necesar, se poate vorbi, însă cu voce joasă; 
  6. elevul- sportiv va fi atent să nu se accidenteze - nici pe el şi nici pe cei din jur; 
  7. mijlocul tatami-ului este pentru profesor iar laturile sunt pentru elevi, în cazul în care nu se specifică alte completări din partea coordonatorului de antrenamente; 
  8. în semn de respect, pe cât posibil, elevii vor încerca să nu se deplaseze prin mijlocul Dojo-ului sau pe latura unde se află Shinden-ul (peretele de onoare pe care se aşează portretul fondatorului, maestrului sau/şi însemnele clubului ); 
  9. elevii vor avea costumele curate, unghiile tăiate, vor purta părul prins (daca este lung) şi nu vor purta nici un fel de bijuterii; 
  10. începătorii pot face antrenament şi într-un trening (pentru un timp limitat), dar centurile colorate vor purta obligatoriu un kimonou alb (keikogi) cu centura (Obi) de culoare corespunzătoare gradului; 
  11. în Dojo, când nu sunt pe tatami, toţi practicanţii vor purta papuci (zori). 
  12. schimbarea hainelor se va face în vestiare şi nu în dojo, este interzisă cu desăvârşire efectuarea antrenamentului în hainele cu care elevul a făcut deplasarea până la dojo..

 B. Salutul . 

În artele marţiale, salutul simbolizează respectul faţă de cei din jur. Salutul se poate face, în funcţie de situaţia în care ne aflăm, din picioare (Ritsurei) sau de jos, din genunchi, (Zarei).

  • Salutul din picioare - Ritsurei, se face înclinând partea de sus a corpului în faţă cu 30 (max. 45) de grade, ţinând tot timpul spatele drept. Tot acest timp, mâinile stau lângă corp, iar picioarele într-o poziţie firească, apropiate unul de celălalt.
  • Salutul din genunchi - Zarei, se face înclinând partea de sus a corpului în faţă cu aprox. 50-600, ţinând spatele drept şi punând în faţă, pe sol, mâinile întinse, întâi stânga şi apoi dreapta, urmând o înclinare până la 800(îndoind mâinile). Revenirea la poziţia iniţială, se va face cu o mică pauză în momentul în care s-a ajuns din nou la poziţia intermediară cu mâinile întinse (la circa 50-600) urmând apoi revenirea la poziţia normală, cu trunchiul perpendicular pe sol şi privirea înainte.

Elevul salută în următoarele situații: 

când intră în sau iese din Dojo 

Ritsurei - către toată lumea din sală; þcând intră pe sau iese de pe tatami - Ritsurei - către peretele de onoare al Dojo-ului (Shinden sau Kamiza), pe care se află portretul lui O-Sensei, în cazul în care acest perete nu este decorat din anumite motive atunci către cel mai înalt grad din sală þcând începe sau termină un exerciţiu cu partener - Ritsurei sau Zarei (în funcţie de situaţie); þcând doreşte să-l întrebe ceva pe instructor - Ritsurei; þdupă ce a primit răspunsul instructorului - Ritsurei; þla intrarea sau ieşirea din Dojo a instructorului, profesorului sau a unei alte persoane importante; salutul se va comanda de primul elev care va observa evenimentul; þla începerea antrenamentului, către Shinden (Kamiza) - Zarei; þdupă orice explicaţie a instructorului - Ritsurei sau Zarei (în funcţie de situaţie).

B.2.

Zarei .La comanda Za-ho sau Sei-za, elevul din poziţia Shizentai (în picioare) coboară piciorul stâng cu genunchiul pe saltea, aducând apoi şi piciorul drept lângă acesta, stând cu călcâiele lipite, tălpile verticale şi degetele picioarelor sprijinite pe saltea, genunchii formând împreună cu degetele picioarelor un triunghi pe suprafaţa de sprijin. .... după aceea, tălpile se întind şezând pe suprafaţa interioară a labei piciorului, cu degetul gros al labei piciorului stâng peste degetul gros al piciorului drept. Genunchii se vor ţine depărtaţi la distanţa de doi pumni - pentru baieţi - şi un pumn sau complet apropiaţi - pentru fete. Centrul de greutate al corpului (Hara) se găseşte în apropierea solului şi stă deasupra centrului triunghiului de sprijin. Abdomenul este uşor încordat datorită forţei respiraţiei (Kokyu), ceea ce menţine trunchiul drept.Muşchii se găsesc într-o stare intermediară între încordare şi relaxare. Umerii sunt lăsaţi în jos, capul stă uşor înclinat înainte, cu bărbia în piept, iar mâinile stau cu palmele aşezate pe genunchi. Ridicarea din Sei-za se face la fel cu coborarea, dar mişcările se execută în ordine inversă. Aşezarea în genunchi şi ridicarea din poziţia Sei-za în picioare trebuie să fie o mişcare cât mai verticală şi mai directă (spre înapoi, respectiv spre înainte). În permanenţă coloana vertebrală şi capul vor fi pe verticală. Aşezarea şi ridicarea se fac pe respiraţie. Mişcarea trebuie făcută graţios, echilibrat, fără efort.

Salutul din această poziţie se face ducând mâna stângă cu palma pe saltea în faţă, în dreptul genunchilor, după aceea punând şi mâna dreaptă lângă cea stângă. Degetele mari şi cele arătătoare de la maini formează împreună un triunghi. Corpul se înclină în faţă, astfel încât coloana vertebrală împreună cu capul să ajungă într-o poziţie aproape orizontală, paralelă cu solul. La mâini, vârful degetelor arătătoare (deci vârful triunghiului) trebuie să se afle pe o linie imaginară verticală, coborâtă din vârful nasului. Privirea este orientată spre înainte. Revenirea se face retrăgând mai întâi mâna dreaptă şi apoi cea stângă pe genunchi, concomitent cu îndreptarea spatelui. Salutul Sei-za se execută la începutul şi sfârşitul antrenamentelor, în formaţie, în faţa instructorului, la comandă, de trei ori: spre Shinden, spre instructor (Sensei-san-ni-rei), şi elevii între ei (Otagai-ni-rei).

Eventualii spectatori, care asistă la antrenament, se vor ridica în picioare pe durata saluturilor de la începutul şi sfârşitul antrenamentelor. Un elev întârziat poate intra în Dojo, dar nu va intra pe Tatami decât după ce este invitat de instructor, ocupând locul de la sfârşitul şirului de elevi.

Deplasările se fac pe marginea Tatami-ului, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi. Mijlocul saltelei este rezervat în mod exclusiv pentru instructor şi pentru cel ce se antrenează. La începutul şi sfârşitul antrenamentului, practicanţii se aşează în formaţie. Astfel, Sensei se aşează pe latura dinspre Shinden cu spatele la acesta şi cu faţa la elevi, care se vor aşeza vis-a-vis pe linii sau în careu (sau într-o altă formă de aliniere stabilită de cel mai înalt grad), aliniaţi de la stânga spre dreapta, de la gradele cele mai mari până la centurile albe. Ultimii se aşează cei fără kimonou, indiferent de gradul pe care îl deţin. În cadrul aceluiaşi grad, primii din stânga sunt cei mai în vârstă sau, pentru vârstele apropiate, cei mai înalţi sau cei care au obţinut gradul anterior colegului din vecinătatea sa .

Agura . Este poziţia cunoscută la noi sub denumirea de "şezut turceşte", şezând pe sol cu picioarele încrucişate iar cu spatele, bărbia şi capul în poziţia Za. Agura este o poziţie de repaus deplin; cu greu s-ar putea trece din Agura la o poziţie de luptă (apărare), spre deosebire de Za, din care trecerea se poate face aproape instantaneu. De aceea trebuie respectată şi însuşită următoarea succesiune a mişcărilor: Kamae - Za - Agura respectiv Agura - Za - Kamae. Trecerea de la Za la Agura şi invers se face graţios şi echilibrat, fără a sprijini mâinile pa Tatami. Această trecere este un exerciţiu util şi obligatoriu pentru începători.

Mokuso. Din poziţia Sei-za la începutul şi la sfârşitul antrenamentelor înainte de ceremonialul salutului se dă comanda Mokuso. Mokuso se execută din poziţia Sei-za, care este o poziţie de odihnă, de relaxare, de meditaţie, pentru a înlătura orice încordare fizică sau mentală. Este o cale excelentă de a regla funcţiile corpului. Cu alte cuvinte, Sei-za sau Za-zen este o metodă de rupere de viaţa de zi cu zi prin iluzie.

C. Comportamentul. 

Artele Marţiale implică în mod evident disciplina, munca, pasiune şi de ce nu şi o anumită eleganţă. Pentru orice începător primul contact cu un dojo poate să fie mai mult sau mai puţin "şocant" Fondatorii de stiluri de arte marţialei, iar mai apoi alţii au stabilit o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte orice practicant al acestor arte marţiale. Dojo Kun şi Ninju Kun au fost mai apoi "completate" cu o serie de reguli nescrise despre atitudinea unui cursant în dojo; cele mai importate:

Întotdeauna să vă salutaţi sensei-ul şi colegii cu grade mai mari.

  1. De asemenea se saluta la INTRAREA şi la IESIREA din dojo, chiar dacă sala este goală regula se respectă atâta timp cât ea este folosită la antrenamente.
  2. In dojo pregătirea în artele marţiale este unica preocupare, discuţiile în timpul lecţiei, ignorarea instructorului sau executarea altor comenzi decât cele primite de la sensei dovedesc lipsa de respect.
  3. întotdeauna vă veţi adresa profesorului cu apelativul "sensei".
  4. Daca sensei vă corectează în timpul unei execuţii, nu uitaţi sa răspundeţi cu "os" sau cu "hai" (da).
  5. Este bine să le mulţumiţi mereu pentru ajutor "superiorilor" (sensei sau sempai).
  6. Sensei şi sempai nu vor fi criticaţi niciodată şi nici corectaţi.
  7. Este lipsit de politeţe să părăsiţi sala înainte de încheierea antrenamentului. Dacă totuşi aveţi probleme serioase fiţi siguri ca aţi cerut permisiunea încă înainte de antrenament.
  8. Daca întârziaţi la antrenament, va trebui să aşteptaţi permisiunea de la sensei sau sempai de a vă alătura colegilor. De cele mai multe ori întârziaţii au "cinstea" de a sta la "coada" şirului.
  9. Dacă vi se face rău în timpul antrenamentului solicitaţi permisiunea de a părăsi sala. Teoretic nu veţi avea voie să reintraţi în timpul aceluiaşi antrenament. Practic însă rămâne totul la latitudinea sensei-ului.
  10. Dacă trebuie să părăsiţi sala pentru puţin timp solicitaţi permisiunea. În mod normal nu veţi fi lăsaţi să ieşiţi pentru a merge la toaleta sau pentru a bea apa. Totuşi există excepţii: când este vorba de copii sau când este foarte cald. Cel mai bine este să aveţi o sticlă cu apă(cu permisiunea coordonatorului de antrenament).
  11. În cazul în care sensei solicită mai multă forţă şi mai multă rapiditate, oricât de obosiţi aţi fi trebuie să răspundeţi cu "os" şi să încercaţi să afişaţi "bunăvoinţă" şi interes.
  12. Întotdeauna salutaţi-vă partenerul, pentru a-i arăta respect.
  13. "Elevii" vor purta "gi" sau haine largi de sport. La examenul de centura însă este obligatorie purtarea "gi"-ului (kimonoului) având legată la brâu centura corespunzătoare gradului curent.
  14. Unghiile de la mâini şi de la picioare vor fi scurte şi curate.
  15. Nu se permite purtarea de lănţişoare, ceasuri sau brăţări în timpul antrenamentelor.
  16. Nu aveţi voie să mestecaţi gumă sau să mâncaţi în timpul antrenamentului.
  17. Nu abuzaţi de cunoştinţele dobândite în arte marţiale, acestea trebuie să vă ajute la evitarea rănirii personale şi a partenerilor dumneavoastră .